Pages

četrtek, 19. maj 2016

Sit

Počasi se predajava modrini. Nisva še opazila, da bi doma pozabila kaj bistvenega…

17.5. Unije – Molat, zaliv Jazi

Noč je bila bolj zimska kot pomladna. Ker se ne spodobi, da bi v Grčijo tovorila tuhno, sva bila pokrita s štirimi odejami. Pomol sva zapustila še preden se je ob 7h20 prikazal parnik. Za Vnetkom se je le pojavila burja, ki pa je od Srakan naprej pešala in potrebovala sva pomoč motorja, da se ne bi premikala prav po polžje. Zaustavila sva se na Iloviku, saj je težko zamuditi svež kruh in pivce. Namesto peka z visokim C-jem, je v akciji njegov naslednik. Oblaki so se razkadili in potovalno mrzlico je zamenjalo sproščanje…

IMG_6813[1]

20160128_115012iz Val Gardene na Ilovik, prvič videno to zimo, 1000 m više.

IMG_6818[1]   Voda na Iloviku je…

Nadaljevanje je bilo v stilu romanja v prijetnem sončku, z genakerjem, povprečno hitrostjo 3,5 vozla, v idealnem kurzu. Prav ničesar nisva pogrešala. Sidrala sva v zalivu Jazi, otok Molat. Imela sva samo enega soseda in morje z napako, temperatura niti približno ni bila ugodna, niti za higieno ne, slabih 17°C. Do sončnega zahoda je maestral še nagajal z valovi, nato pa zaliv preplavilo petje ptic.

IMG_6826[1]IMG_6828[1]

40 let stara zvezda z dodatki

Zvečer ni bilo časa za bloganje, ker sva ugasnila…

18.5. Jazi / Molat – Sit, zaliv Čitapini

Molat je neverjetno urejen, kot kakšna avstrijska vas, samo prebivalcev v tem času ni videti (mislim, da prevladujejo Štajerci, od CE do MS). Domačine prešteješ na prste.

Veter naju je zapustil in do otoka Iža je šlo na nafto. V Komoševi, pristanu Malega Iža, se na a pomolu skoraj vedno najde prosto mesto, pa še gratis je zadnja leta. Menda tudi letos nima nihče koncesije za ta pomol.

IMG_5917[1]IMG_5921[1]

Samo se vi komodajte i napijte…                                                Komoševa

Šla sva na obis k Milivoju. Leta sva pri njemu kupovala najboljše olivno olje, a vsi se staramo. Milivoj pri 83-tih ne zmore več obdelovati svojih oljk. Še vedno pa greva z veselejm k njemu, da kakšno rečemo, da se naučiva malo zgodovine, in… rešimo kakšen tekoči problem. Če ne veste, kje stanuje, samo sledite Oti.

Ne ukvarjaj se s politiko, če ne živiš od nje.
Vino je boljše od Boga, ker človeka vzame in ga vrne…

Na pomorskem radiju strašijo z jugom in sva odmotorirala v zaliv Čitapini na otoku Situ, za severnim rtom, na notranji strani. Ni velik, je pa romantičen. Poslušaš kose in sove. Robinzonske hišice še niso naseljene in niso preveč moteče. Vržeš sidro in se vežeš na drevo na obali, ki je prav na dnu zaliva. Zaliv je odprt od 330 do 0, a po obali ne izgleda, da bi to pomenilo kaj strašnega. Najbolj grozno je to, da ima voda še vedno 17 stopinj, ma ne za Gregorja…. v naši hiši jih je pa 18,5.

IMG_6837[1]

Signala v zalivu ni…

2 komentarja:

  1. Petra; 17oC je pa menda ja že za izležavanje... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja kakor za koga, zame je bilo hitro dovolj, Bogdan je pa druga zgodba, ko se odloči...

      Izbriši