Pages

sobota, 6. avgust 2016

Orikum–Drač

Orikum zapustimo pred sončnim vzhodom. Prihranjena nam je bila pot na odjavo v Vloro. Odjavnico – popratnico do Drača nam je Luigi predal sinoči, ko smo mu napovedali točno uro odhoda. Do Drača je 62 milj.

IMG_9085IMG_9102IMG_9105

Med plovbo, ki je v glavnem s pomočjo motorja trajala 10 ur, se ni veliko dogajalo. Srečali smo dve tovorni barki in poklical nas je luški kapitan iz Vlore, ki ga je zanimalo od kod in kam gremo. Možnosti za kopanje, razen namakanja sredi morja, ni bilo.

IMG_9147IMG_9155Drač

Pred trgovskim pristaniščem Drač so pred kratkim zgradili pristanišče za ribiče, ki ga stric Google vidi, Navionics karta pa ne. Najprej zavijemo vanj, vendar nas capitaneria preusmeri v komercialni del, med tovorne ladje. Tam nas je že čakal agent. Neznano kako je že vnaprej je vedel, da prihajamo iz Orikuma. Pride na barko in z Bogdanom pripravita papirje za prijavo v Drač. Potem pripoveduje veliko zanimivega, nam da kopijo zemljevida mesta in kar noče oditi, mi pa lačni… Računa 35 € za svoje delo (s popustom 5 €), privez med tovornimi ladjami stane 10 € na koledarski dan in še port kapitan računa 20 € zase.

Administracija v Albaniji res ni poceni, smo pa malo not prinesli pri prehranjevanju. V restavracijah so cene pol naših ali še manj. Danes smo se dobro najedli in spili vsak svoje albansko pivo, pa je bil račun 20 €.

Komercialno pristanišče je ograjeno in pod video nadzorom. Izhod je en sam in to prav v center mesta. Naravnost je največja nakupovalna ulica, levo ob morju je promenada in restavracije. Nočno žvljenje je zelo pestro. Nikogar ne moti, da okoli grmi in bliska.

IMG_9158IMG_9160IMG_9164

Ni komentarjev:

Objavite komentar