Pages

sobota, 20. maj 2017

Lakka – Levkada, Levkas

Zjutraj je v zalivu ne samo prijetno dišalo po fekalijah, tudi čudni mehurčki so se dvigali iz morskega dna…
Zraven naju je sidrana nenavadna jadrnica z dvemi jambori, dvema bumoma in nič flokov in pripon.

IMG_0936IMG_0936a

Pihal je napovedani JV. Še v zalivu iz previdnosti skrajšava glavno jadro in greva proti vetru z juga na jug. To pomeni, da najprej počasi lezeva na vzhod. Nato raztegneva celo jadro in se še s pomočjo motorja usmeriva v JV. Malo kasneje, po 10 miljah ovinka, že drviva naravnost proti cilju na veter iz JZ, ki je vedno močnejši in zadnjih 10 milj piha kar 22 vozlov.

Vstop v levkaški kanal s severa je bil vedno malce kompliciran. Z letošnjim letom je celoten kanal končno posodobljen in osvetljen, tako da je tudi ponoči po njem enostavno in varno pluti. Globina razširjene plovne poti je vsaj 5 m. Na severu, pri trdnjavi Sv. Maure, se vpluje proti jugu z leve okoli rumenih boj (označujejo sipine na desni) med rdeče (levo) in zelene (desno), od mosta naprej proti jugu so rdeče desno in zelene levo – neverjetno urejeno, najbrž so bila vmes kakšna evropska sredstva…

IMG_0937IMG_0943IMG_0945

Pred mostom se da privezati na desno obalo. Ujela sva zasuk mosta ob 19h. V Levkadi najdeva predzadnji prosti vez na obali mesta, pri bencinski črpalki. Kar nisva mogla verjeti od kje toliko bark, da je vse zasedeno. Izgleda, da je v Levkadi vse več čarter baz.

Načelno se pri črpalki lahko privežeš za čez noč. Lahko se zgodi, da te zjutraj port police odžene. Po nasvetu črpalkarja se odvežeš in malo kasneje spet privežeš… Nama ni nihče težil, saj je bil vikend. Vez z vodo vred stane 4,8 eur.

Ni komentarjev:

Objavite komentar