Pages

petek, 15. junij 2018

Chania, Kreta

Pol dneva raziskujemo Chanio. Poiščemo samopostrežno pralnico, obiščemo tržnico, kjer po Dimkovih napotkih najdemo dobro mamino kuhinjo ter pojemo okusen brodet iz kirnje in polnjene malancane. Popoldne poiščemo rent-a-car za jutrišnji potep.

Ribič na tržnici pravi, da so kirnje na Kreti pogoste. Pravi raj zanje je ob libijski obali, oddaljeni dan plovbe od Krete. Cena je lahko visoka, ker ti zlahka zaplenijo barko, če nimaš urejenih prav vseh dovoljenj, ali nevedoma zaideš na džihadsko področje.

Priplula sva na južni rob Evrope. Kreta leži na zemljepisni širina severne obale Maroka. Najbolj južen del Evrope je otok Gavdos na južni strani Krete. Zato je razumljivo, da se tod okoli premikajo evropske nadzorne sile in Nato. Omislili so si strelske vaje na rtu vzhodno od Chanie. Namenjeni smo proti vzhodu in Coast Guard pravi, da naj poslušamo obvestila bojnih ladij, kdaj zapirajo in odpirajo pomorski promet na področju vaj. Ne gre za dimne bombe, ampak rakete letijo v živo. Pred vsako izstrelitvijo bojna ladja le napove, da strelja. Na srečo ima tudi vojska rada mir za vikend, kar bomo izkoristili in v nedeljo poskusili uiti iz pasti.

DSCN1236DSCN1237DSCN1239

Malo počivamo, malo urejamo slike in barko. Upamo, da bo vreme ugodno.
In malo preklinjamo preobremenjeni internet…

Ni komentarjev:

Objavite komentar