Pages

sreda, 20. junij 2018

Ermoupolis, vzhodna obala Krete

DSCN1573DSCN1576DSCN1580

Plaka je vasica, prilagojena prehranjevanju turistov in prevažanju na otok. Imajo privlačne suvenirnice in slabe markete. Kmalu se pobereva naprej.

V okoliških lično urejenih turističnih rezervatih menda lahko srečaš “celebrities” ranga Ronalda, Lady Gaga, Leonarda dC.. Nisva jih čakala…Vprašanje je, pridejo večkrat ali so bili samo enkrat za trikrat?

Več kot polovico poti hitro jadrava, potem se veter izklopi in vklopi se motor. Okoli najbolj vzhodnega rta Krete, Sideros, uspešno odvoziva slalom med čermi. V množici geoloških slojev prevladuje rjasta barva. Morda ima rt ime po železovi rudi siderit. V vodiču Heikell piše, da se na zahodni obali pred rtom ne sme ustavljati, ker je na rtu vojaška baza, da pa se na jugo-vzhodni strani v zalivih sme sidrati. Ko si ogledujeva prvi primerni zaliv, naju s ceste nadere vojak. Kaj je govoril nisva razumela, a glede na njegovo kričanje in kriljenje z rokami sva pobrala šila in kopita ter se odplula južneje.

Tako sva odkrila zaliv Ermoupolis, enega lepših krajev na Kreti. Poleg avstrijske jadrnice s spečo posadko in velikega gliserja v daljavi, drugih znamenj turizma ni bilo opaziti. Nekaj kopalcev je uživalo na mivkasti plaži. Na sosednjem griču Bogdan najde edinega prebivalca zaselka Ermoupolis in v okolici mnogo starih obdelanih kamnov. Kasneje prebereva, da so tu živeli že Minojci, pa Dorci in tako vse do danes. Staro antično naselje ni bilo prav majhno, imenovalo se je Itanos. Zemlja je rodovitna. V bližini so rastlinjaki, polja in ograde za ovce. Voda očitno je, gotovo so tudi kaj pluli in trgovali.

Ponoči nas je hladil blag zahodni veter. Nebo je bilo nabito z zvezdami, saj v okolici ni onesnaževalcev neba. Slišalo se je le grgranje valov v votlinah in in tranzistor “čuvaja plaže”.

Ta zaliv v vodiču ni opisan, za še južnejše piše, da v normalnem poletnem vremenu lahko pustiš sidrano barko tudi več dni brez nadzora. Je dobra izhodiščna točka za Kasos.

DSCN1585DSCN1587DSCN1595DSCN1597DSCN1598DSCN1605

DSCN1613DSCN1621DSCN1622DSCN1625DSCN1607DSCN1616

Dosegla sva verjetno najbolj južno točko na letošnji plovbi 35° 15,895˝ severno in 26°15,870˝ vzhodno. Tu se od Krete poslavljava.

Severna obala Krete je dokaj naseljena, preveč turistična in jadralsko dolgočasna. Mentaliteta prebivalstva je precej podobna mentaliteti naših južnih sosedov, vsaj v obnašanju do obiskovalcev. Malo drugačna Grčija, kot sva je bila navajena (tudi cenovno, če se vmes ni podražilo že povsod).
Po pripovedovanju jadralcev, ki sva jih srečala na poti in vtisih, ko sva jih dobila, mora biti južna obala prijetnejša, bolj zanimiva. Je že v planu za enkrat prihodnjič, tako kot kopenska obdelava vzhodne Krete.
Ampak od sredine maja do sredine septembra se ob južni obali Krete NE pluje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar