Pages

sobota, 25. junij 2016

Monemvasia

Po jutranjem sestanku kapitanov našega pomola se izkaže, da je bila odločitev, da izpustiva otok Kithero, pravilna. Nekateri tukaj zaradi močnega vetra čakajo že 3 dni. Ponoči je tukaj pihal NE več kot 30 vozlov in podnevi enako močan jugo. Za danes zvečer napovedujejo dež s strelicami, za jutri dež, šele v ponedeljek izboljšanje.

So pa prebivalci bark vsaj najinih let ali starejših, okoli 70. Večina jih jadra od aprila do oktobra, vmes imajo barko na kopnem v eni od številnih grških suhih marin. Cene se gibljejo od 100 € na mesec naprej, precej odvisno od lokacije marine. Drugi živijo na barki celo leto že več let. Okoli Peloponeza prevladujejo Angleži, slede Francozi, Nizozemci, tu in tam Nemci in Avstrijci. Italijani so le na počitnicah.

Pred ogledom stare Movemvasije se Bogdan spravi čistit ribe na konec pomola. Med čiščenjem ga obišče murena in grizlja ostanke rib. Ko so ribe očiščene, se gre skopat in ves zmeden pridirja nazaj na barko. Ko je lezel iz vode, ga je nekaj temeljito uščipnilo. V strahu pomisli na mureno, a ko zamahne z roko, da bi napadalca pregnal, zadene v nekaj trdega. V rit ga je ugriznila ŽELVA. Posledice ugriza so dobro vidne, a nič krvavega, več odrgnin je utrpel zaradi hitre izstrelitve na pomol in šoka, da ga je ugriznila Helona, kot je želvi ime. Ne Helena ali Polona. Helona ima domovinsko pravico v marini, kjer jo hranijo lokalni ribiči. Je kar velika in sicer mirno plava med kopalci. Pravijo, da je dosedaj je ugriznila le nekoga, ki je v kopalkah nosil ulovljeno hobotnico. Predpostavljamo, da se je hranila z ostanki naših rib in jo je Bogdan zmotil pri kosilu… Helona se žal ne mara fotografirati.

Ko je razburjenje mimo, pri 38 st. v senci odkorakamo v antično mesto Monemvazija. Dobro utrjeno mesto na 300 m visokem polotoku je bilo zelo pomembno bizantinsko pristanišče za ladje na poti v Bizanc in iz njega. Kasneje so ga uporabljali še Franki, Benečani, Turki. Imenuje se tudi Grški Gibraltar. Po mestu je dobila ime trta malvazija, ki je rasla na tem delu Peloponeza. Danes ni več tako razširjena. V tavernah vina malvazije ne nudijo. Najprej so trto izselili v Francijo, kasneje se je razširila po celem Sredozemlju.

Mestece je res lepo obnovljeno in slikovito. Obdelala sva spodnji del, za zgornjega ni bilo več moči.

IMG_7129IMG_7130IMG_7173IMG_7134IMG_7137IMG_7139IMG_7141IMG_7143IMG_7145IMG_7171IMG_7151IMG_7152IMG_7167IMG_7159IMG_7164IMG_7169IMG_7154IMG_7174

Na poti nazaj greva v taverno nasproti marine na Mithos in opazujeva naval jadrnic, ki iščejo varen pristan pred poslabšanjem vremena. Vedno teže ga najdejo. Naenkrat zagledava slovensko zastavo in pohitiva domov. Ko posadka Benetoja 50 zagleda registracijo PI, se hitro vzpostavi komunikacija in ponudiva bočni vez. Za čuda se je vse lepo izšlo, samo prednji sosed je bil zelo v skrbeh, da nebi pustili sledi na sveže poliranem trupu njegovega Halberga.

Prijetno druženje se je nadaljevalo v skupno ribjo večerjo, saj je bilo naših sardel več kot dovolj za še tako lačne.

Iztok in Tjaša že 15 let preživljata počitnice v Grčiji. Nista penzionista. Barko imata parkirano v marini Volme pri Puli. Sta pravi leksikon za Egejske otoke.

Ko se razidemo, je vremenska frona blizu. Že cel večer je konkretno pihalo in grmenje je vedno bilže. Še enkrat preverimo vse vrvi in pademo v miren sen. Vala v marini ni. Dež se ulije šele proti jutru.

Ni komentarjev:

Objavite komentar