Pages

petek, 10. junij 2016

Vasiliki–Fiskardo, Kefalonija

Zjutraj se spet obnašava kot Grki, do desetih ni nikjer nikogar, potem vas oživi. Dežja k sreči ni bilo, je pa južno in soparno. Pobereva perilo in greva v vas na dnevni ogled. Pred izplutjem Angležema zapustiva preostanek Praznikovega zdravila za bronhitis. Valežan je obljubil, da ga bo redno jemal. One short a day keeps doctor away.

Sredi dopoldneva čez greben potegnejo prve sapice in kmalu se pojavijo surfarji pisanih barv v velikih količinah. Vasiliki velja za eno od destih top destinacij na svetu za jadranje na deski + katamarančki + kajtarji. Pred “odkritjem” raja za vodne športe je bil majhna kmetijska  vasica. Sedaj oranje in ribolov le malokoga zanima. Na srečo je kraj zadržal prijetno podobo, saj ni opaziti ekscesnih novogradenj. Morda k šarmantni podobi pripomore tudi tip gostov, med katerimi so najbolj zanimivi ostareli surfarji.

IMG_6596IMG_6597IMG_6599IMG_6600IMG_6602

Pozno odrineva. Surfarjev nikjer. So že na opoldanskem počitku. Ker je napovedan JZ 5 v, določiva za današnji cilj le 10 milj oddaljeni Fiskardo na Kefaloniji. Ne bi po nepotrebnem motorirala dlje. Vseeno več kot pol poti prejadrava, saj se je med otoki veter lepo okrepil.

Fiskardo je prepoln jadrnic. Kako je šele sredi sezone? Najbrž sva pameten vez iskala 2 h in ga nisva našla. Ne zmoreva kot čarteristi, ki v vetru s polnim plinom vozijo vzvratno in se zarijejo v še tako majhno prosto luknjo. Kako po takem manevru drži sidro in kje leži, sploh ni važno.

Šele v drugem zalivu južno od v vseh vodičih opevane vasi, najdeva primerno sidrišče poleg jadrnice Avstrijcev in se umiriva. Bogdana popade popravljalna, potem pa še skočiva v vodo. Morje ima 22,5 stopinj, se da zdržati.

IMG_6606IMG_6610IMG_6615

Okolica izgleda skoraj kakor v Bohinju, le da namesto smrek rastejo ciprese. Po vrhovih okoli nas so temni oblaki in grmi, na nebu se rišejo mavrice, vetra ni kaj prida. Pade par kapelj in sopara izgine, komarji pa ne.

IMG_6617IMG_6616

Kozarček retsine in pod kouter. Jutri moramo prepluti malo več, da bosta najini duši zadovoljni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar