Pages

sreda, 8. junij 2016

Preveza

Že zjutraj je vroče in soparno in se nama nič ne da.

Obiščemo kapetanijo, pa spet nimajo formularjev DeKPA. Zajtrkujemo v kafiču pri pošti ob dobrem internetu in kapitan pregleda nekaj navtičnih trgovin. Nič posebnega. Kupimo dve novi vabi za požrešne ribe in lesene čepe proti potapljanju. Peš cona je zelo lepo urejena, zvečer je tam promenada. Najdemo odlično založeno trgovino z zelenjavo, kjer je kila sezonske zelenjave po 1 € in ribarnico z normalnimi cenami.

Ko se vrnemo na pomol, pridrvi port policaj in nam pove, da smo na pomolu za nujne potrebe in da naj se odstanimo. Sosed Anglež se je zjutraj iz naše zunanje strani preselil na notranjo stran pomola. Prej se je pozanimal, če lahko. Takoj je pridrvel mornar iz sosednje marine in mu zaračunal, češ da je zunanja stran pomola komunalni vez, notranja pa od marine. Plačal je 80 € za 16 m galejo namesto 16 € na naši strani. Midva nisva plačala nič. No in potem hoče policaj Angleža pregnati in Anglež se ne da. Pokaže mu račun marine in policaj ga odpelje na kapianijo. Po dveh urah se konča tako, da za vse okrivijo marino, Anglež pa lahko do nadaljnega ostane tam. Zmešana Grčija, kjer desnica ne ve, kaj dela levica – komentira Anglež. Bogdan kot Bogdan pa se dogovori s port policajem, da greva v miru še na eno pivo in potem odideva.

IMG_6573

Doživiva prvo pivo a la Grčija. Ob pivu ti postrežejo še prigrizek. Vse za 3,5 € komplet. Ker je medtem začelo deževati, je bilo kompletov več. Potem umijeva barko, natočiva vodo in spet pride port policaj in Bogdan mu razloži, da je pozabil kupit kruh in oddrvi po kruh. Po vsem tem se vendarle odlepiva od pomola in greva prenočit v bližnji zaliv.

Vse naokoli so suhi vezi, marine. Ogromno jih je, jamborni gozd. Marina Kleopatra v Aktionu, nasproti Preveze, kjer je nekoč Kleopatra z Antonijem preživljala medene mesece, dokler Oktavian ni premagal Antonija. Imel je okretnejše barke in je znal izkoristiti maestral, pravijo. Antonij je zapustil svojo vojsko in s Kleopatrinim ladjevjem sta pobegnila v Aleksandrijo.

boatyardIMG_6933

2 komentarja: